Uncategorized

Acerola właściwości zdrowotne o których warto wiedzieć

Acerola właściwości zdrowotne o których warto wiedzieć
5 (100%) 1 vote

Acerola roślina nazwana również wiśnią z Barbados. Występuje na ternach Afryki Południowej, Środkowej, oraz w Ameryce Południowej. To naturalne złoża witamy C. Acerola zawiera w swoim składzie zawiera jej najwięcej ze wszystkich możliwych owoców. Już jej niewielkie ilości pokrywają dzienną dawkę zapotrzebowania u człowieka na witaminę C. To cały czas zielone drzewo może osiągnąć do 6 metrów wysokości i kwitnąć cały rok.

Owoce Aceroli

Owoce Aceroli są drobne, w zależności od poszczególnej odmiany. Posiadają okrągły kształt, przypominający wiśnie. Podzielony jest na trzy elementy dzięki czemu wygląda jak złożony z 3 kawałków. Barwę mają jasnoczerwoną. Smak miąższu jest dość kwaśny oraz soczysty. Wewnątrz owocu znajdziemy odpowiednio do kawałków 3 pestki. Niestety szybko podlega fermentacji i nie nadaje się do jedzenia. Po około 3-4 godzinach pojawiają się zmiany w wyglądzie, a więc również jakości. Owoc można zjadać do 5 dni maksymalnie. Co ważne Acerola jest bogata w witaminę C co czyni ją naturalną energetyczną bombom. Mix witaminy C i A , która również znajduje się w owocu, zwiększa pierwotne działanie witaminy C i wspomaga syntezę przeciwciał oraz oddziaływanie przeciwutleniaczy.

Acerola właściwości

Pozostałe substancje

Acerola kupowana jest głównie w formie soku lub proszku, ponieważ owoce bardzo szybko ulegają zepsuciu. W tych postaciach ma zaś szanse zatrzymać drogocenne właściwości. Prócz naturalnej witaminy C zawiera również:

Witamine A

Witaminę B1, B2

Witaminę PP

Kwas jabłkowy

Białka, żelazo, wapń, fosfor, magnez, mangan

Acerola właściwości

Acerola ma wiele właściwości. W pierwszej kolejności chroni przed przeziębieniami, poprzez nasiloną detoksykacje organizmu. Zażywając więc sok z Aceroli w sezonie przeziębień możemy wyjść z tej sytuacji cało i zdrowo. Następną zaletą jest fakt, iż uczestniczy w produkcji kolagenu. Może więc dobroczynnie wpływać na kondycję naszej skóry. Uczestniczy też przy syntezie hormonów, które regulują działanie całego organizmu. Udowodniono naukowo że witamina C jest doskonałym antyoksydantem, dlatego ma szanse skutecznie ochraniać nas przed działaniem wolnych rodników oraz nowotworami. Nie każdy wie ,ale witamina C stosowana jest przy leczeniu anemii. Dzięki tego typu suplementacji możemy wyleczyć niedokrwistość.

Acerola źródłem witaminy C

Najczęstsze objawy niedoboru kwasu askorbinowego

Kłopoty ze snem

Niska odporność

Nerwowość

Podatność na ból

Ograniczona wydolność fizyczna

Zmniejszenie apetytu

Niska koncentracja

Acerola a kosmetyczne produkty

Przemysł kosmetyczny już jakiś czas temu odkrył cudowne właściwości owocu z wiśni z Barbados. Używana jest min. do produkcji toników oraz żeli do twarzy. Ponadto wykorzystuje się go jako podstawowy składnik maseczek. Ma to związek z obecnością antyoksydantów, które zapobiegają działaniu wolnych rodników.

Acerola zastosowanie w kuchni

Czerwone owoce Aceroli znalazły swoje zastosowanie również w kuchni. Używane do produkcji galaretek, soków, kompotów, domowych dżemów i deserów. Jednak najpopularniejszym z nich jest sok. Często też spotyka się również sproszkowaną postać Aceroli, którą dodaj się do soków aby zwiększyć energetyczną wartość.

Acerola i przemysł farmaceutyczny

Owocu Aceroli używa się podczas produkcji leków na przeziębienie i kapsułek na odporność. Niezwykle pomocna w trakcie leczenia początkowej fazy przeziębienia. Naturalne owoce Aceroli niestety ulegają szybkiemu zepsuciu w związku z czym nie nadają się do jedzenia. W związku z czym lepszym rozwiązaniem są farmaceutyki na bazie tego owocu.

Acerola właściwości

Sok z Aceroli

Acerola poprzez swoje właściwości ma wielką przewagę nad sokiem z pietruszki czy porzeczek. O soku z cytryny zaś nie warto wspominać, dlatego,iż witaminy C w swoim składzie zawiera na prawdę malutkie ilości. Wiśnie z Barbados poza dawka askorbinowego kwasu zawiera również inne cenne substancję działające na metabolizm witamin. Soku z Aceroli należy stosować nie więcej niż 2 łyżeczki dziennie. Warto uważać by nie stracił on swoich pierwotnych właściwości, też ważny jest sposób przechowywania. Po otwarciu butelkę należy wstawić do lodówki, jednak nie na dłużej niż 21 dni. Sok może być używany jako dodatek do wody, tworząc delikatną smakową alternatywę. Jeżeli jednak chodzi o herbatę warto unikać takich połączeń. Witamina C bowiem bardzo szybko podlega rozkładowi już w odrobinę podwyższonej temperaturze.

PremiumCollagen5000 Najlepszy kolagen morski

naturalny kolagen morski

 

PremiumCollagen5000 to preparat który polecają internauci. Przeznaczony dla osób, które chcą jak zadbać o stan swojej skóry, włosów oraz paznokci. W składzie tego suplementu znajdziesz najwyższej jakości kolagen, pozyskiwany z ryb morskich oraz witaminę C.

Najlepszy kolagen morski >> ZOBACZ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *